Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

strane zbirke malaTokom 1997. i 1998. godine u okviru Narodne i univerzitetske biblioteke Tuzla formirano je Odjeljenje knjige na stranim jezicima, kao izraz potrebe za uspostavljanjem dugoročne međunarodne saradnje na kulturnom i naučno-obrazovnom planu.

Sastavni dio fonda monografskih publikacija čine knjige na stranim jezicima, među kojima su najbrojnija izdanja na engleskom, njemačkom i francuskom jeziku. U okviru ovoga segmenta bibliotečke građe mogu se posebno spomenuti sljedeće grupe knjiga, odnosno kolekcija:

 • knjige za djecu, atlasi i slikovnice na engleskom jeziku (Dječije odjeljenje)
 • zbirka knjiga iz prirodnih, primijenjenih i tehničkih znanosti na njemačkom jeziku (donacija Visoke tehničke škole iz Achena)
 • bazična kolekcija naslova za studij engleskog jezika koja uključuje po jedan primjerak raznovrsnih rječnika, gramatika, izabranih naslova iz oblasti lingvistike, te izbor klasičnih djela engleske književnosti (poklon British Councila)
 • knjige na njemačkom jeziku pisane gotskim pismom.

Ovi dijelovi fonda zastupljeni su u katalozima, a potpunije informacije mogu Vam pružiti bibliotekari u Centralnom posudbenom odjeljenju i Općoj čitaonici.

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 19 (rad sa korisnicima);
Subota i Nedjelja: Zatvoreno.