Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

18952680 477723532575010 242550242565148767 nSinoć je Tuzlanska biblioteka bila domaćin predstavljanju zbirke kratkih priča „Oni“ Fehrata Hrustića, o kojoj su govorili književnici Idriz Hodžić i Zlatko Dukić, publicista Sead Hasić i profesor Mihad Sakić. „Oni“ je djelo koje sadrži pet ciklusa kratkih priča o ugoženoj populaciji, o ljudima koji nemaju uvijek nekoga da govori u njihovo ime.

Prema riječima književnika Idriza Hodžića, Hrustić se i ovim rukopisom kratkih priča pokazao i dokazao kao brižan pisac koji znalački gradi književne tvorevine osobenog stila i velike estetske i književne vrijednosti.

- Svaka riječ u njegovim pričama ima duboki smisao i oblik što omogućava čitatelju da spozna životne prilike običnog malog čovjeka i njegov usud u svijetu gdje svako traganje za slobodom ima svoju cijenu, kazao je Hodžić.
Ova zbirka sadrži trideset i osam priča o ljudima koje govore o njihovoj borbi kao pojedinaca za svoja prava i slobode. Svaka priča sadrži posebnu poruku koju treba otkriti.

Književnik Zlatko Dukić, naglašava da je Hrustićeva zbirka dvostruki dobitak: s jedne strane, za autora, koji ovim rukopisom ide dalje u odnosu na ono što je dosad pisao i sa čim nam se predstavljao, a s druge je čitaocima, pružena prilika za to da, iz posve orginalnog i novog ugla, budemo podstaknuti na razmišljanje o ovome što živimo i da se, možda i korigujemo u vezi s tim kako se odnosimo prema sebi i svojim životima.

Fehrat Hrustić, magistar ekonomije, bavi se naučno istraživačkim radom, piše prozu i poeziju. Pored svakodnevnog čitanja i pisanja, bavi se i društveno političkim i humanitarnim radom.

Publicista Sead Hasić ističe da nam je pisac poklonio djelo, koje se može svrstati u pripovijetke ili eseje, ali ono je po sadržaju, čini mi se mnogo više.

- Smijem se usuditi i reći da je magistar Fehrat Hrustić pripovijedanjem događaja uspio napraviti Čitanku za odrasle, govori Hasić.

spajalica 300x135

Javne nabavke

 

 

Neke od naših usluga

Područno djeljenje Narodne i univerzitetske biblioteke "Derviš Sušić" Tuzla počelo je sa radom 2007. godine.
Fond periodičnih publikacija kojim raspolaže Biblioteka sadrži 800 naslova.
Odjeljenje za djecu sa čitaonicom, knjige na stranim jezicima...

Brojač posjeta

Danas 42

Jučer 34

Ove sedmice 42

Ovog mjeseca 1099

Ukupno 664177

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18;
Prva subota u mjesecu: 09 - 15, ostale neradne;
Nedjelja: Zatvoreno.