Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

downloadU saradnji sa Farukom Šehićem, bosanskohercegovačkim piscem i kolumnistom, Biblioteka "Derviš Sušić" obilježava 23. april - Svjetski dan knjige i autorskih prava. Uživajte u online predstavljanju knjiga: "Knjiga o Uni" i "Priče sa satnim mehanizmom". Faruk Šehić, takođe je odgovorio na pitanja koja najviše zanimaju čitatelje.

Faruk Šehić je pisac i kolumnista. Rođen u Bihaću. Tokom rata bio je pripadnik Armije BiH kad je i jedanput teško ranjen. Književni kritičari ga smatraju glasom tzv.pregažene generacije pisaca rođenih sedamdesetih godina 20.vijeka. Dobitnik je brojnih nagrada od kojih su najznačajnije: nagrada Meša Selimović za roman Knjiga o Uni za najbolju knjigu objavljenu na području Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore u 2011., i nagrada EUPL 2013. (European Prize for Literature) za isti roman. Knjige su mu prevedene na dvanaest svjetskih jezika i objavljene u četrnaest zemalja. Piše za politički magazin BH Dani. Živi u Sarajevu.

U okviru obilježavanja 23.aprila - Svjetskog dana knjige i autorskih prava, Biblioteka je priredila prigodno iznenađenje za ljubitelje lijepe pisane riječi.. Najbržih pedeset ljubitelja lijepe pisane riječi koji su poslali sms i viber poruku na službeni kontakt Biblioteke , biti će nagrađeni sa po jednom knjigom, po izboru bibliotekara, iz oblasti književnosti.

Direktorica Biblioteke Mirna Trifković sa zadovoljstvom ističe da su se građani u rekordnom roku odazvali ovoj akciji, sa željom za čitanjem.

- Raduje nas veliko interesovanje čitalaca za knjigama koje smo odlučili darovati. Pedeset sretnih dobitnika objaviti ćemo u utorak 28.aprila 2020. godine na web i fb stranici Biblioteke, Zbog trenutne epidemiološke situacije, knjige ćemo dobitnicima poslati poštom, kazala je Trifković.

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18 (rad sa korisnicima);
Subota i Nedjelja: Zatvoreno.