Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

LABIRINT 1U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci “Derviš Sušić” Tuzla, sinoć je promovisana trogodišnja studija pod nazivom Bosanski labirint: kultura, rod i liderstvo. Knjigu je uredila Zilka Spahić Šiljak, vanredna profesorica rodnih studija sa međunarodnim iskustvom sa Harvarda, Stanforda i Roehampton univerziteta u Londonu. Koautorice su Suada Penava i Jasna Kovačević.

Moderatorica programa je bila Mirna Trifković, direktorica NUB “Derviš Sušić” Tuzla, koja je, zajedno sa Udruženjem građana “Ženska vizija”, i organizator ove promocije. Promotorice su bile Adisa Delić, doktor društvenih nauka iz područja ekonomije i redovna profesorica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, Ernesa Mešić, profesorica sociologije i specijalista za psiho-socijalnu rehabilitaciju i Sanja Hajdukov, magistrica društvenih nauka iz područja ekonomije, uspješna spisateljica i poslovna žena, koja se otisnula u vlastiti poduzetnički poduhvat osnivajući Erazmo edukativni centar.

Bosanski labirint: kultura, rod i liderstvo je studija nastala kao rezultat istraživanja provedenog sa bosanskohercegovačkim liderima i lidericama iz svijeta politike i biznisa u periodu od 2015. do 2018. godine. Knjiga je argument bosanskohercegovačkom društvu da je razvoj profesionalne karijere jedne žene, putovanje kroz labirint pun prepreka.

Koje forme i stilovi liderstva postoje, da li i kako se liderstvo kroz historiju mijenjalo, u kojoj mjeri su kulturološki uticaji bili i ostali značajan faktor oblikovanja liderstva, kako se doživljava žensko i muško liderstvo u politici i biznisu, te ima li razlika u liderskim stilovima, pitanja su na koja se pokušalo odgovoriti na ovoj zanimljivoj promociji.

- Žene imaju veliki kapacitet da doprinesu napretku čitavog društva - izjavila je profesorica Zilka Spahić Šiljak, naglašavajući kako su žene u svijetu, ali i u BiH, jedan ogroman neiskorišteni intelektualni potencijal kojem zajednica ne poklanja dovoljno pažnje.

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18 (rad sa korisnicima);
Subota i Nedjelja: Zatvoreno.