Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

DSC 1461Programom pod nazivom „Sačuvani tragovi svjetlosti“, Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla pridružila se obilježavanju Svjetskog dana fotografije. 19. avgusta 1839. godine, Francuska akademija nauka i umjetnosti je pozitivno odgovorila na Daguerrovu molbu i prihvatila novi izum – fotografiju (dagerotipiju).

Predsjednik UG Centar za kreativnu fotografiju Tuzla, Faruk Ibrahimović, ovim je povodom pripremio prigodan program. „Sačuvani tragovi svjetlosti“ su otvoreni izložbom kojom je obuhvaćeno ono čime se on bavio, koristeći i klasični i digitalni aparat.

Nakon otvaranja izložbe, prisutni su imali priliku da prisustvuju edukativnoj radionici „S fotoaparatom kroz Bosnu i Hercegovinu i Tuzlu“, na kojoj je prezentovan historijski prikaz razvoja fotografije na našim prostorima. U ovom putovanju kroz fotografiju obuhvaćen je period od Austro-Ugarske do 2000. godine. Sve se ovo pretvorilo u lagani razgovor o fotografiji, a prisutni su imali priliku da saznaju mnogo o fotografiji od vrsnog znalca Faruka Ibrahimovića.

Direktorica NUB „Derviš Sušić“ Tuzla, Mirna Trfiković, govorila je o saradnji Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla i Faruka Ibrahimovića koja traje dugi niz godina, a neki od važnih zajedničkih projekata su i promocija knjige Roberta C. Demlera i Faruka Ibrahimovića „Prijateljstvo... nije sučajno / Friendship... not by chance" (2013. godine) i Rječnik turcizama u bosanskom jeziku s tumačenjem i prevodom na engleski, autora Faruka Ibrahimovića. Rječnik obuhvata oko 8.300 riječi preuzetih u naš jezik uglavnom iz turskog, arapskog i perzijskog, a preko turskog jezika (2012. godine).

„Za drugu priliku su ostavljenje razglednice, takođe iz austrougarskog perioda, a u pripremi je knjiga u kojoj su one okupljenje i sortirane po ulicama. Knjigu očekujemo do kraja godine.“ – rekao je u svom obraćanju Ibrahimović.

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18 (rad sa korisnicima);
Subota i Nedjelja: Zatvoreno.