Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

DSC 0440Digitalni građanin je projekat Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) čiji je cilj transformirati javne biblioteke u digitalne inovacijske i obrazovne centre. Uvođenjem digitalnih vještina u lokalne zajednice, biblioteke ovim projektom omogućavaju pristup modernoj edukacijskoj tehnologiji odraslima i djeci. Javna ustanova Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić” Tuzla, dio je ovog projekta i intenzivo vrši edukaciju iz ove oblasti. Sve radionice su besplatne.

Biblioteka je opremeljena micro:bitovima i BOSON uradi sam kompletima, koji se koriste za radionice, ali se mogu i posuditi i koristiti kod kuće. Micro:bitovi su zapakovani u kutije (kao knjige) da ih svi mogu posuđivati. Osim uređaja, u kutiji se nalaze i generalne upute kako početi raditi s uređajem i link na web stranicu posebno prilagođenu korisnicima. Na njoj se mogu pronaći informacije: kako započeti rad, kako napraviti prve programe i gdje pronaći detaljnije informacije i više projekata u kojima se koriste micro:bitovi.

Cilj ovog projekta, koji je realizovan u saradnji sa Intera tehnološkim parkom iz Mostara, bio je da se, kroz upoznavanje sa paketom micro:bit, članovi biblioteke nauče osnovama programiranja. Micro:bit je mikro računar sa osnovnim operacijama, a softver koji funkcioniše uz ovaj uređaj se može koristiti on-line i slobodan je za korištenje.

Do sad je održano 16 radionica, od kojih je jedna bila i gostujuća u OŠ “Kiseljak”. Utisci polaznika govore da je ovaj projekat pun pogodak i da je postojala potreba za uvođenje i ovakvog tipa usluge u biblioteku. Učenici su, služeći se micro:bitovima, naučili programirati smješka, srca, svoja imena, a vrlo brzo su savladali i neke kompleksnije vježbe. Uz pomoć micro:bit setova korisnici uče da kreiraju animacije, komponuju muziku, prave igrice u vidu tetrisa, pišu, rješavaju matematičke probleme, u zavisnosti od toga koja ih od tih oblasti interesuje. Na ovaj način svako može postati neka vrsta programera.

STEM (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) kompetencije i korištenje novih tehnologija postale su neophodne za moderna društva i građane. Vještine rješavanja problema i saradnje predstavljaju vještine koje su neophodne za 21. vijek. Biblioteke su ključna mjesta znanja u lokalnim zajednicama i predstavljaju najbolja mjesta za usvajanje novih vještina i kompetencija. Uz pomoć ovog projekta korisnici će moći bolje da se suoče sa izazovima u današnjoj digitalnoj eri i na tržištu rada i usvoje nova znanja i vještine koje će im pomoći da prevaziđu averziju prema novim tehnologijama.

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18 (rad sa korisnicima);
Subota i Nedjelja: Zatvoreno.