Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

DSC 0299Knjiga „Ljubav, beba, blagostanje i sranje“ autorica Emine Pršić i Ivane Šešo promovisana je sinoć u Američkom kutku u Tuzli. Ovo je treća zajednička knjige autorica iz Zagreba u kojima se na sistematičan, zanimljiv i koristan način bave temama koje su bliske mnogim ljudima.

Njihove promocije nikada nisu klasično predstavljanje djela, već razgovor o njima. Tako su se u njihovoj prvoj knjizi mnogi pronašli i bili željni razgovora na temu slomljenih srca i kako ih zaliječiti, druga je govorila o usklađivanju jezika ljubavi, a treća o tome šta se desi kada se iz ljubavi i blagostanja rodi beba i donese preokret u sve što ste mislili da znate ili sa čime ste mislili da ćete se lako izboriti. Ovo je knjiga koja progovara iskreno i istinito o svemu onome što muškarac i žena prolaze kroz period trudnoće, rođenja djeteta i njegove prve godine života. Ovo nisu klasični savjeti o tome kako odgajati dijete, niti selfhelp literatura mada kroz priču koju piše Emina i terapeutski pristup koji obavlja Ivana možete i takve zaključke izvući za sebe. Ovo je priča jednog mladog bračnog para koji je u brak i roditeljstvo ušao nespreman i koji tek kada se sve desi pokušavaju da se izbore sa novonastalom situacijom.

„Ne znam da li je ikada netko snimio realnu reklamu za neki dječji proizvod, a da je izvučena iz stvarne svakodnevnice? Ja ju još nisam vidjela, ali je daleko od reklame za pelene gdje ružičasto dijete guguče bezbrižno u naručju savršeno dotjerane majke iz savršeno pospremljene i uredne kuće. Tata dolazi s posla odmoran i fit, te njih troje lijepo spavaju i uživaju. Yea, right! Uz dijete ostatak života je, za početak, na čekanju i sve do sada pada u drugi i treći plan. Ponovno učimo usklađivanje i način funkcioniranja kroz suživot. Netko to osvijesti i zaista kroz partnerstvo uskladi, a netko se jednostavno ne snađe i izgubi, jer se ne zna nositi s novonastalom promjenom koja je zaista velika. Zato uvijek naglašavam, treba se osvijestiti na vrijeme.“, kaže autorica Emina Pršić.

Kada se dijete rodi, u porodici na test izlaze odnosi koji su prije toga bili između bračnog para, njihovih roditelja i rodbine, prijatelja, onime što se od osobe očekuje i ono što bi ta osoba željela da bude za njih i njihovo dijete.

„Ovo je knjiga o majčinstvu, tako ju je Emina pisala, i o odnosu… tako sam ju ja pisala. Naime sve više smo preplavljeni psihologijom prava na osobnu sreću, koje nas ohrabruje da se brinemo za sebe, vodimo računa o vlastitim potrebama, naučimo zacrtavati osobne granice…i u redu…sve to stoji. Međutim, čovjek je društveno biće i jedna od njegovih najvažnih potreba je potreba za ljubavlju i pripadanjem…roditeljima, braći, sestrama, prijateljima partnerima, djeci, zajednici. Nitko nije otok i u stvari ispunjenje osobne sreće ovisi o tome koliko dobro znamo uspostaviti dobre odnose sa nama važnim osobama. Sve češće u praksi susrećem osobe koje su se provodeći psihologiju prava na osobnu sreću potpuno osamile što ih je u konačnici učinilo nesretnima. Treba znati napraviti dobar balans između suradnje koja osigurava dobre odnose i zauzimanja sa osobni integritet koje štiti naše osobne granice, e onda smo na konju.“, naglasila je Ivana Šešo.

U odgoju prvog djeteta i snalaženja u drastično promijenjenim okolnostima povećanja porodice svi su amateri. Po rpvi put igra se uloga za koju nije bilo niti jedne probe, ni generalke. Zato su greške normalne. Ivana u svom dijelu napominje da se njeno iskustvo bazira na onima koji potraže pomoć. Za one koji intenzivno proživljavaju prve dane roditeljstva, ovdje se zaista mogu pronaći korisni savjeti i to ne samo u pogledu pronaska najkorisnijih rješenja za novonastalu situaciju i probleme u vezi sa hranjenjem i odgojem djece, već i naročito o balansiranju svih onih odnosa koji su postojali prije dolaska bebe na svijet, koji su se rođenjem djeteta nužno promijenili i koje treba staviti u novi kontekst. Ovu bogatu tapiseriju nesporazuma, pogrešnih očekivanja, durenja, inata i izdaja pletu četiri ruke, a u rješavanju problema treba poći prvo od sebe, poručuju autorice.

Uz mogućnost kupovine ove knjige, autorice su donijele i stare naslove, od kojih su prikupljeni novac dale u humanitarne svrhe. Novac prikupljen ovom prodajom je otišao udruženju "Srce za djecu oboljelu od raka".

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18 (rad sa korisnicima);
Subota i Nedjelja: Zatvoreno.