Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

61102701 912354549111904 1867705432479367168 nSinoć je u Američkom kutku održana promocija novog broja časopisa „Život“ o kojem su govorili profesori: Almir Bašović, Pavel Ocepek, Kemal Bašić i Damir Altumbabić.

Časopis Život je jedan od najstarijih i najuglednijih književnih časopisa u BiH i regionu. Od 1952. godine do danas uređivala su ga naša najveća književna imena, poput Meše Selimovića, Maka Dizdara, Alije Isakovića, Nedžada Ibrišimovića, Miljenka Jergovića...

Profesor Kemal Bašić kazao je da se ideja ovog desetog broja časopisa najbolje vidi u načinu na koji je koncipiran sadržaj, dakle ona se vidi kroz stalne rubrike kojima se, kako to urednik često spomene, pokušava razviti pravi književni život u bh.kulturi.

- Naime, svaki broj je svojevrsni hommage nekom piscu, ali odmah uz to on sadrži i aktuelan temat koji se tiče nekog važnog kulturnog događaja ili podsjećanja na njega, kazao je Bašić.

Nova redakcija je u protekle tri i po godine uspjela objaviti deset obimnih dvobroja. Ostajući vjerni primarnoj ideji časopisa, a to je predstavljanje savremene bh. književne produkcije, redakcija je otvorila prostor i za neafirmirane autore. Svi brojevi časopisa donose po tridesetak prikaza knjiga naših autora i autora prevedenih na naš jezik. Ono što je značajna novina jeste da su u Životu objavljeni prevodi suvremenih književnosti sa dvadesetak svjetskih jezika, a u zasebnim blokovima su predstavljene suvremena češka, iranska, austrijska, sirijska, omanska, slovenska i turkofonske književnosti.
Profesoru Pavel Ocepeku povjerena je na uređivanje rubrika „Govor drugih“ u okviru koje je predstavljena slovenska književnot.

- Predstavljanje i izbor savremene slovenske književnosti nije predstavljanje razvoja, kontinuiteta i prijeloma, izrazitih nositelja književnih tendencija i tokova, već predstavljanje i izbor tekstova koji imaju visok estetski naboj i istovremeno reprezentiraju motivsku, tematsku i oblikovnu raznovrsnost i širinu savremene slovenske književnosti, istakao je Ocepek.

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18 (rad sa korisnicima);
Subota i Nedjelja: Zatvoreno.