Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

zivot casopis

Promocija novog broja časopisa Život održati će se u nedjelju 26. maja u 18 sati u Biblioteci "Derviš Sušić" Tuzla. Deseti jubilarni broj će predstaviti profesori: Almir Bašović, Pavel Ocepek, Kemal Bašić i Damir Altumbabić.

Časopis Život je jedan od najstarijih i najuglednijih književnih časopisa u BiH i regionu. Od 1952. godine do danas uređivala su ga naša najveća književna imena, poput Meše Selimovića, Maka Dizdara, Alije Isakovića, Nedžada Ibrišimovića, Miljenka Jergovića...

Nova redakcija je u protekle tri i po godine uspjela objaviti deset obimnih dvobroja. Ostajući vjerni primarnoj ideji časopisa, a to je predstavljanje savremene bh. književne produkcije, redakcija je otvorila prostor i za neafirmirane autore. Svi brojevi časopisa donose po tridesetak prikaza knjiga naših autora i autora prevedenih na naš jezik. Ono što je značajna novina jeste da su u Životu objavljeni prevodi suvremenih književnosti sa dvadesetak svjetskih jezika, a u zasebnim blokovima su predstavljene suvremena češka, iranska, austrijska, sirijska, omanska, slovenska i turkofonske književnosti.

Život 10

Jubilarni deseti broj nove serije književnog časopisa Život donosi niz zanimljivih sadržaja. Broj otvara intervju sa velikim makedonskim pjesnikom Bogomilom Đuzelom, dobitnikom nagrade Bosanski stećak na 57. sarajevskim danim poezije. Zatim se donose tekstovi o knjigama koje su obilježile 2018. godinu, i to u dvadesetak svjetskih jezika i kultura. Uz uobičajeno praćenje savremene bh. književne produkcije i produkcije u regionu te veliki broj prikaza knjiga i prijevoda sa nekoliko jezika, ovaj broj donosi veliki blok u kojem se predstavlja savremena slovenska književnost. U novoj rubrici posvećenoj savremenoj bh. fotografiji predstavljen je fotograf Almin Zrno.

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18 (rad sa korisnicima);
Subota i Nedjelja: Zatvoreno.