Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

1 Bogić Rakočević direktor Nacionalne biblioteke Crne Gore Đurđe Crnojević Cetinje i mr.sc Enisa Žunić bibliotečki savjetnik rukovodilac SlU organizaciji Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ i Vlade Crne Gore – Ministarstva za kulturu organizovana je Druga Međunarodna konferencija bibliotekara, arhivista i muzeologa „Libraries, Archives and Museums Conference (LAM), Montenegro, 2019“, Cetinje, u periodu od 16. - 17. maja 2019. godine.

Tema seminara je: „Evropske smjernice za saradnju bibliioteka, arhiva i muzeja, UN Agenda 2030. za održivi razvoj (UN 2030 Agenda for Sustainable Development)“. Agenda UN za održivi razvoj 2030. godine je okvir od 17 ciljeva održivog razvoja (SDGs) sa ukupno 169 ciljeva koji obuhvataju ekonomski, ekološki i društveni razvoj. Oni postavljaju plan za sve zemlje da se aktivno uključe u stvaranju boljeg svijeta za svoje ljude. Biblioteke, arhivi i muzeji su ključne institucije za postizanje ciljeva.

Tokom proteklih godina IFLA (Međunarodna federacija bibliotečkih udruženja i institucija) je aktivno učestvovala u stvaranju UN Agende 2030. zagovarajući uključivanje pristupa informacijama, očuvanje kulturnog nasljeđa, univerzalne pismenosti i pristupa informacijama i koimunikacijskim tehnologijama (ICT).

Ispred JU Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla, svoj rad je prezentirala mr.sc Enisa Žunić, bibliotečki savjetnik, na temu: “Značaj bibliotečkih nauka i informacija u skladu sa nastavnim procesom, u kontekstu evropskih integracija s ciljem održivog razvoja“.

Skupu su se obratili Aleksandar Dajković, generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture Crne Gore, Aleksandar Kašćelan, gradonačelnik Prijestonice Cetinje, i Bogić Rakočević, direktor Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ Cetinje.

Konfereniciji su prisustvovali i uzeli učešća bibliotekari, arhivisti i muzeolozi iz Njemačke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Kosova i Makedonije.

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18 (rad sa korisnicima);
Subota i Nedjelja: Zatvoreno.