Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

sala 2019 3Tuzlanska biblioteka „ Derviš Sušić“ osnovana je u proljeće 1946. godine. Od početka osnivanja pratila su je česta suočavanja sa nedaćama neadekvatnog smještaja, te česte selidbe sve do 1991. godine kada je smještena u stari dio grada, nadomak gradskog parka, gdje se i danas nalazi. Objekat u kojem egzistira Biblioteka izgrađen je davne 1894. godine, a adaptiran 1986. godine.

Tokom proteklih godina postepeno su adaptirana pojedinačna odjeljenja Biblioteke, dok su u salu ulagana minimalna sredstva. Također, prostor je bio i više puta poplavljen što je dodatno narušilo izgled same sale i bila je neophodna njena potpuna adaptacija.

Krajem 2018. godine, a nakon što je Biblioteka dobila saglasnost za adaptaciju sale od Grada Tuzle kao jednog od njenih suosnivača i vlasnika zgrade, započet je projekat njene adaptacije. Obzirom da je Biblioteka raspolagala sa skromnim i nedovoljnim finansijskim sredstvima, zatražena je pomoć od privatnih firmi na području Grada Tuzle i Tuzlanskog kantona za pomoć i podršku u realizaciji ovog značajnog projekta.

Na veliku sreću i zadovoljstvo kolektiva i direktorice Biblioteke, privrednici su iskazali veliko razumijevanje i podršku ovom projektu, te je ukupno devet firmi pomoglo njegovu realizaciju kroz donaciju opreme, sredstava za rad i materijala, te kroz podršku u određenim radovima i sanacijama. Zahvaljujući njihovoj podršci i nesebičnim donacijama, te zalaganju nekolicine zaposlenika Biblioteke, projekat je uspješno realizovan.

U okviru adaptacije i opremanja sale izvršeni su sljedeći radovi: ugradnja novih podnih površina, zamjena unutrašnje dotrajale stolarije novom plastičnom i aluminijskom, adaptacija unutrašnjih zidova sale i hodnika, opremanje sale novom opremom i namještajem (stolice, sto, govornica i plakari), ugradnja nove led rasvjete, izmjena topljivih osigurača i postavljanje novih automatskih sa novom sklopkom, te su postavljene dekoracije u sali i hodniku.

Ovim putem kolektiv i direktorica biblioteke Mirna Trifković, zahvaljuju se donatorima na njihovim nesebičnim donacijama, a to su:

 • „Mix Maestro“ d.o.o. Tuzla;
 • „Ado-plast“ d.o.o. Živinice;
 • „Termoglas“ d.o.o. Živinice;
 • „Eurobau“ d.o.o. Živinice;
 • „Deling“ d.o.o. Tuzla;
 • „Tehnograd-company“ d.o.o. Tuzla;
 • „Herceg“ d.o.o. Srebrenik;
 • „Babilon“ d.o.o. Tuzla;
 • „Off-set“ d.o.o. Tuzla;

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18 (rad sa korisnicima);
Subota i Nedjelja: Zatvoreno.