Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

59883724 902193443461348 5270692116559822848 nPredavanje povodom obilježavanja 150. godišnjice rođenja Mahatme Gandija na temu: “Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu”, održano je u petak 10. maja u našoj Biblioteci u organizaciji Udruženja Nova Akropola iz Sarajeva. Na predavanju je govorila Barbara Milošević – Mujić, po struci pravnica i filozof, inače voditeljica UG Nova Akropola iz Sarajeva.

Na samom kraju ove lijepe večeri, direktorica Biblioteke Mirna Trifković i gospođa Milošević – Mujić, razmijenile su simbolične poklone, te su dogovoreni novi edukativni susreti također u organizaciji Udruženja Nova Akropola iz Sarajeva. Domaćin svih predstojećih predavanja biti će naša Biblioteka.

"Može biti da će generacije koje dolaze teško moći povjerovati da je takav čovjek od krvi i mesa ikada hodao po ovoj Zemlji." kazao je Albert Einstein o Mahatmi Gandhiju na njegov 70. rođendan.

Njegov doprinos ljudskom rodu ne mjeri se mjerilima XX. stoljeća nego mjerilima kompletne ljudske povijesti.

Od ranih dana kao advokat za ljudska prava u Južnoj Africi, do kasnije uloge osloboditelja Indije, Mahatma Gandi je bio utjecajan lider koji je dao primjer života posvećenog većem dobru.

Na predavanju je bilo riječi o Gandiju kao čovjeku koji je vodio herojsku 30-godišnju borbu “samo” sa snagama nenasilja, hrabrosti i ljubavi i na kraju je doveo Indiju do oslobođenja od britanske vladavine 1947. godine.

Na predavanju je govoreno o tome:
Kako je Gandi postao jedan od najvećih političkih i duhovnih lidera koje je svijet ikad imao?
Kako je primljena učenja i znanja pretvorio u mudrost življenja?
Šta bi Gandi činio danas da je na našem mjestu ili kako svako od nas može biti promjena koju želimo vidjeti u svijetu?

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18 (rad sa korisnicima);
Subota i Nedjelja: Zatvoreno.