Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

DSC 0845Međunarodni dan dječije knjige obilježava se širom svijeta 2. aprila – na rođendan čuvenog pisca Hansa Kristijana Andersena. Na ovaj dan slavi se ljubav prema čitanju, ukazuje na važnost čitanja i širi se poruka da ljubav prema knjigama treba razvijati od prvih godina života.

U prostorijama Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla, ovim povodom je održano druženje sa učenicima osnovnih škola iz Tuzle. Učestvovale su OŠ „Kiseljak“, sa profesoricom Selmom Mujezinović i OŠ „Brčanska Malta“, sa profesoricom Zerinom Dedajić.

Učenici ovih osnovnih škola su čitali svoje radove, od kojih su neki višestruko nagrađivani, razgovarali su sa osobljem NUB „Derviš Sušić“ Tuzla i poklonili biblioteci ručno izrađene knjige svojih radova. Na ovaj način su budućim generacijama koje će dolaziti u biblioteku ostavili svjedočanstvo svog učešća u literarnom stvaralaštvu, a fond biblioteke obogatili svojim donacijama.

Sabina Babajić iz NUB „Derviš Sušić“ Tuzla, pripremila je prigodnu izložbu školskih listova koji se nalaze u fondu Zavičajne zbirke, i tako omogućila djeci da se vrate u prošlost njihovih škola i vide šta i kako su objavljivali njihovi vršnjaci u prošlosti. Neki učenici su našli radove svojih članova porodica, što je posebno uljepšalo današnje druženje.

Tuzlanska biblioteka je uvijek bila tu za svoje male sugrađane i na ovaj način je pokazala da su njena vrata otvorena svim ljubiteljima knjige i pisane riječi.

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18 (rad sa korisnicima);
Subota i Nedjelja: Zatvoreno.