Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

DSC 0271Narodnu i univerzitetsku biblioteku „Derviš Sušić“ Tuzla posjetili su predstavnici JU Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona. Susret zaposlenika navedenih ustanova bio je u znaku potvrđivanja dugogodišnje saradnje, a koja se, sudeći po izjavama predstavnika Zavoda odnosi, prije svega, na saradnju sa Zavičajnom zbirkom Biblioteke. Direktorica Biblioteke Mirna Trifković i direktor Zavoda Kemal Nurkić, prisutne su upoznali sa tekućim programskim aktivnostima, kao i kulturno-promotivnim sadržajima čija realizacija tek predstoji.

Ovom prilikom predstavnici Zavoda uručili su Biblioteci obavezne primjerke časopisa Baština sjeveroistočne Bosne brojevi od 3 do 9, te katalog Nacionalni spomenici Tuzlanskog kantona.

Navedene ustanove svoju ulogu baštinika kulturno-historijskog naslijeđa ostvaruju i kroz različite vidove međusobne saradnje.

„Međusobna saradnja ustanova kulture od izuzetnog je značaja za unapređenje i razvoj kulture, te razmjenu kulturnih vrijednosti na području Grada Tuzle i Tuzlanskog kantona. Današnja posjeta direktora i zaposlenika Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa bila je povod da uz razmjenu iskustava budu prepoznate i neke zajedničke aktivnosti, a koje bi bile realizovane u narednom periodu“, istakla je direktorica Trifković.
Dogovoreni su i planovi za naredni period, kojima bi se učvrstila buduća saradnja ove dvije ustanove.

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18 (rad sa korisnicima);
Subota i Nedjelja: Zatvoreno.