Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

kurs 2U organizaciji Nacionalne biblioteke Bosne i Hercegovine i Narodne i univerzitetske biblioteke “Derviš Sušić” Tuzla od 11. - 13. decembra održan je kurs Upotreba programske opreme COBISS3/Preuzimanje zapisa i fond, namijenjen knjižničarima i bibliotekarima novih članica sistema sa područja Tuzlanskog kantona.

Predavači na kursu bile su: instruktorice Nevenka Hajdarović i Dženana Tuzlak, ispred Virtualne biblioteke BiH (VIBBIH Centar). Prisutnima je dobrodošlicu poželila direktorica Biblioteke Mirna Trifković, izrazivši svoje zadovoljstvo što je Biblioteka “Derviš Sušić” kao matična biblioteka Tuzlanskog kantona dala svoj doprinos učlanjenju novih biblioteka u COBISS sistem.

- Mi kao matična biblioteka predstavljamo sponu između javnih biblioteka Tuzlanskog kantona i Virtuelne biblioteke BiH i tu smo da pružimo podršku i pomoć bibliotekarima i knjižničarima u okviru prelaska na novi sistem pozajmice i obrade knjižne građe. Ovaj sistem pruža vrhunske mogućnosti kako stručnim licima zaposlenim u bibliotekama tako i korisnicima, i drago mi je da ćemo se povezati sa još pet novih biblioteka jer one imaju vrijednu bibliotečku građu, kazala je Trifković.

Direktori Biblioteka u Srebreniku, Kladnju, Lukavcu, Gradačcu i Behrambegova biblioteka Tuzla u oktobru mjesecu potpisali su ugovor o punopravnom članstvu u bibliotečko-informacionom sistemu COBISS.BH sa ViBBiH Centrom Sarajevo.

Nevenka Hajdarović zahvalila se bibliotekarima i knjižničarima na odazivu na kurs kazavši da će ove biblioteke biti u prilici da obrade građu u okviru sistema koja će biti dostupna širokom krugu korisnika.
- Ovaj kurs značajan je jer se prvi put sa područja Tuzlankog kantona prijavljuje osim jedne javne biblioteke, pet javnih biblioteka iz gradova koji su ispunili uslove za učlanjenje u sistem. Veoma je dobar odziv i smatramo da je ovo brzi korak za primjenu najsavremenijih bibliotečkih dostignuća, kazala je Hajdarović.

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18 (rad sa korisnicima);
Subota i Nedjelja: Zatvoreno.