Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

thumbnailDanas je Slavena Vojinović, ministrica za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona

primila predstavnice Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić Tuzla, Mirnu Trifković, direktoricu i Amelu Galešić, zaposlenicu, koje su prisustvovale Forumu predstavnika Unije biblioteka NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope od 19.-22. oktobra u Hangzhou (Kina).

Predstavnice biblioteke zahvalile su se ministrici na upućenom Pozivu za učešće u okvirom programu kulturne saradnje NR Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope, u okviru kojeg je realiziran sam put i članstvo u Uniji biblioteka NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Ministrica Vojinović ovom prilikom je istakla da je za jednu ustanovu kulture od velikog značaja učešće u projektima međunarodne saradnje i povezivanje sa drugim razvijenim bibliotekama, te da će Ministarstvo podržavati aktivnosti svih ustanova kulture koje rade na projektima koji se tiču afirmacije kulture.

Direktorica Biblioteke, Mirna Trifković, govorila je o tome koliko je važno za Narodnu i univerzitetsku biblioteku „Derviš Sušić“ Tuzla i njene korisnike što je ova ustanova postala članica Unije biblioteka NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

- Članstvo u Uniji značajano je jer omogućava saradnju svih zemalja članica kroz zajednički sistem dijeljenja bibliografskih podataka, usavršavanje stručnih lica zaposlenih u bibliotekama, različitim kursevima, te izgradnji digitalnih resursa inovativnih bibliotečkih usluga, razmjena književnosti itd, kazala je Trifković.

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18 (rad sa korisnicima);
Subota i Nedjelja: Zatvoreno.