Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

DSC 0424U organizaciji Opštinskog biroa za kulturu, radio, televiziju, štampu i publikacije Hangzhou od 19.-22. oktobra u Hangzhou (Kina) održan je prvi Forum predstavnika Unije biblioteka NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Na Forumu je uzelo učešće sedamnaest zemalja sa predstavnicima iz više biblioteka i to: Kine, Albanije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Estonije, Mađarske, Latvije, Litvanije, Makedonije, Crna Gore, Poljske, Rumunije, Srbije, Slovačke, Slovenije i Bosne i Hercegovine, koju su ispred Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla predstavljale Mirna Trifković, direktorica i Amela Galešić, zaposlenica.

Sama Unija ima za cilj da pomogne Kini i zemljama Centralne i Istočne Evrope izgraditi platformu za razmjenu i dijeljenje bibliotečkih informacija, a u svrhu unapređenja partnerstva i uzajamne saradnje.

Direktorica Biblioteke, Mirna Trifković učestvovala je na okruglom stolu na kojem su iznesene ideje država učesnica o dugoročnom razvoju Foruma predstavnika Unije biblioteka, kazavši pri tome da će Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla svoje učešće u ovoj Uniji nastojati da iskoristi za intenziviranje svojih aktivnosti na polju međunarodne saradnje.

Zahvaljujući podršci i saradnji sa Ministarstvom civlinih poslova BiH, Federalnim ministarstvom kulture i sporta i Ministarstvom za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, realiziran je put za predstavnice tuzlanske biblioteke, koje su jedine iz Bosne i Hercegovine uspješno aplicirale na poziv za učešće u okvirom programu kulturne saradnje NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope. Sredstva za troškove putovanja i prezentaciju Biblioteke obezbijeđena su zahvaljujući apliciranju na Javni poziv za odabir programa i projekata koji se sufinansiraju iz budžeta Federacije BiH – transfer za kulturu od značaja za Federaciju BiH, dok su troškove boravka u Kini snosili organizatori.

Drugog dana Foruma predviđenog za predstavljanje biblioteka Centralne i Istočne Evrope, direktorica Trifković govorila je o historijskom razvoju, djelatnosti, organizaciji Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla i mogućnostima za saradnju sa drugim članicama Foruma.

U okviru Foruma upriličeno je potpisivanje deklaracije o osnivanju Bibliotečke unije NR Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope, predstavljene su biblioteke učesnice, te održane panel rasprave na različite teme usmjerene na razvoj bibliotekarstva u cijelom svijetu.

Amela Galešić uradila je istraživanje na temu Biblioteke i promocija čitanja skupa sa predstavnicima biblioteka Kine, Latvije, Litvanije, Crne Gore, Poljske, Rumunije i Slovenije, te su razmjenili iskustva na temu promotivnih aktivnosti koje organiziraju u okviru djelatnosti svojih biblioteka.

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18 (rad sa korisnicima);
Subota i Nedjelja: Zatvoreno.