Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

nub1610aAmerički kutak JUNUB "Derviš Sušić" i ove jeseni ugostio je učenike i nastavnike/profesore tuzlanskih osnovnih i srednjih škola, koji se već sedam godina druže na manifestaciji "Ovdje stanuje lijepa riječ".

Organizatori manifestacije, koja je ove godine nosila naziv "Iz mog pera", su učenici i nastavnici OŠ "Novi Grad", zajedno sa Mirelom Avdagić, pjesnikinjom i profesoricom bosanskoga jezika i književnosti u penziji, i uposlenicima JUNUB "Derviš Sušić".

Učesnici ovogodišnjeg druženja bili su učenici i nastavnici/profesori OŠ "Brčanska Malta", OŠ "Sjenjak", OŠ "Lipnica", OŠ "Simin Han", Gimnazije "Meša Selimović", Evropskog univerziteta Kallos, Mješovite srednje elektrotehničke škole Tuzla, Mješovite srednje mašinske škole Tuzla, OŠ "Novi Grad". Lijepe riječi, uobličene u stihove i prozne zapise, ponijeli su sa sobom. Čitali su ih jedni drugima, razgovarali o temama kojima se bave, o procesu pisanja i objavljivanja književnih tekstova...

U prijatnoj atmosferi nastavnici – pisci prenijeli su svoja stvaralačka iskustva učenicima, saslušali ih, razgovarali s njima, ohrabrili... Među prisutnim učenicima naslućuju se već ozbiljni pisci, koji će u budućnosti sigurno njegovati ideju ovog druženja i, nadamo se, nastaviti razvijati sebe i unapređivati svoje stvaralačke potencijale.

Lijepe riječi ne mogu bez muzike. Vokalna grupa Gimnazije "Meša Selimović" utkala je note u naše poetsko druženje i učinila ga još prijatnijim.

M.H.

(tuzlarije.net)

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18 (rad sa korisnicima);
Subota i Nedjelja: Zatvoreno.