Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

slika naslovU organizaciji Biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla, a u okviru Oktobra – mjeseca knjige, dr.sc. Dženeta Omerdić, profesorica Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, održala je predavanje na temu: „Kultura čitanja – osnov razvoja društva“. Prisutnima se u ime zaposlenih u Biblioteci obratila i Sabina Babajić, voditeljica Zavičajne zbirke.
Sabina Babajić je u svom obraćanju istakla, da su rijetke prilike da Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla u svom prostoru organizira jedno predavanje vezano za probleme sa kojim se u svom radu najdirektnije susreće.

- Ovo predavanje za nas je jedno prijatno iznenađenje. Biblioteka inače ovakve i slične događaje prihvata sa zadovoljstvom, posebno kada dolaze od strane akademske zajednice. Ovo je bila i prilika da se studenti podstaknu na buduće dolaske u biblioteku, a i da javno porazgovaramo o tome što mi trebali poduzeti u pogledu kvalitetnije ponude u okviru svog rada sa korisnicima, kazala je Babajić.

Biblioteka „Derviš Sušić“ kontinuirano prati čitalačke navike svojih korisnika i u svom radu i djelovanju promoviše važnost knjige, njene uloge u obrazovanju i izgradnji identiteta pojedinaca, te njenog značaja u svakodnevnom životu. Ovo predavanje je samo jedan u nizu značajnih događaja koji će biti upriličeni u okviru Mjeseca knjige.

Prof.dr.Dženeta Omerdić govorila je o važnosti čitanja za razvoj društva, a posebno za razvoj političke svijesti i političke kulture.

- Cilj nam je afirmirati studente da nastave sa čitanjem, istraživanjem, da se otrgnu od ovih okova koji im nedozvoljavaju da promišljaju i učestvuju u procesima odlučivanja. Također je važno da budu samosvjesni, a samosvjesnosti nema ukoliko nema širine. Širina se postiže isključivo kroz argumentaciju, razmjenu stavova i kroz čitanje. Današnji trend je da se što manje čita i da se što površnije dolazi do određenih zaključaka što je po bosanskohercegovačko društvo jako opasno. Razvoj političke kulture i političke svijesti moguće je postići samo kroz adekvatnu i na vrijeme pokrenutu akciju promocije knjige, čitanja, odnosno korištenja usluga koje ova biblioteka nudi, istakla je Omerdić.

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18 (rad sa korisnicima);
Subota i Nedjelja: Zatvoreno.