Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

43747865 777021692645191 3053071266069086208 nU okviru Oktobra – mjeseca knjige kada želimo skrenuti pažnju na promociju knjige i čitanja dr.sc. Dženeta Omerdić, vanredna profesorica za užu naučnu oblast: "Državno i međunarodno javno pravo", Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, održati će predavanje na temu: „Kultura čitanja – osnov razvoja društva“ u srijedu 17. oktobra u 12 sati u Američkom kutku u Biblioteci "Derviš Sušić". Na predavanju će se u ime kolektiva Biblioteke, obratiti Sabina Babajić, bibliotekar, voditelj Zavičajne zbirke.

Biblioteka „Derviš Sušić“ kontinuirano prati čitalačke navike svojih korisnika i u svom radu i djelovanju promoviše važnost knjige, njene uloge u obrazovanju i izgradnji identiteta pojedinaca, te njenog značaja u svakodnevnom životu. Ovo predavanje je samo jedan u nizu značajnih događaja koje ćemo organizirati u okviru Mjeseca knjige.

Profesorica dr.sc.Dženeta Omerdić vanredna je profesorica za užu naučnu oblast: "Državno i međunarodno javno pravo", Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli na nastavnim predmetima: I-vi ciklus - Teorija države, Teorija prava, Međunarodno javno pravo (opći i posebni dio) i Uvod u pravo Evropske unije i II-gi ciklus - Teorija države i prava, Međunarodno javno pravo, Parlamentarni sistem odlučivanja, Država i suverenitet i Multikulturna društva.

Do danas je objavila dvije knjige i to: „Bosanski model demokratske vlasti“, JUB "Derviš Sušić", Tuzla i „Država nacija u multikulturnom društvu“, JP NIO "Službeni list BiH", Sarajevo, te brojne naučne i stručne članke i recenzije.
Odlukom Naučno-nastavnog vijeća Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli obavljala je i dužnost Prodekana za nastavu i studentska pitanja na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli.
Dobitnica je slijedećih nagrada i priznanja:
- 1995., Učenik generacije Osnovne škole "Vjekoslav Tunjić", Lukavac;
- 1999., Učenik generacije JU "Gimnazija Lukavac", Lukavac;
- 2005., Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu;
- 2016., Najbolji profesor na prvoj godini studija,

Asocijacija studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli

Učestvovala je na slijedećim naučnim i stručnim projektima:
- decembar 2012. - april 2016. - koordinator TEMPUS projekta: "Development of Policy Oriented Training Programmes in the Context of the European Integration" DEPOCEI(530730-TEMPUS-I-2012-1-RS-TEMPUS-JPHES);
- septembar 2015. - april 2016. - učesnica na projektu: "The Research on the Effectiveness of the Legal Protection System of the Accused in Albania, Bosnia and Herzegovina, Kosovo,Macedonia and Serbia", finansiran od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID)kroz program "Balkanska regionalna mreža za vladavinu prava", iniciran u okviru inicijative za vladavinu prava Američkog udruženja pravnika (ABA ROLI);
- decembar 2016. - danas - članica tima Univerziteta u Tuzli na ERASMUS + projektu
"INCLUSION".

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18 (rad sa korisnicima);
Subota i Nedjelja: Zatvoreno.