Kontakt centar: +387 (35) 272-626 - Email: nubtz@bih.net.ba

 • Slide 1

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 2

  Biblioteka je član Saveza balkanskih biblioteka BLU.

 • Slide 3

  Biblioteka nosi ime književnika i bivšeg direktora Derviša Sušića.

 • Slide 4

  Članovi biblioteke mogu korisiti internet.

 • Slide 5

  Kod nas možete pretraživati EBSCO bazu podataka.

 • Slide 6

  Američki kutak raspolaže sa 160 m2 savremeno uređenog prostora i ručno izrađenim policama sa 3.000. knjiga, kao i časopisima, multimedijalnim enciklopedijama...

 • Slide 7

  U Biblioteci postoje Američki kutak, Austrijska, Iranska i Turska Biblioteka sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedia, DVD i CD...

Informacioni centar

Glavni punkt Službe za rad sa korisnicima je Informacioni centar Biblioteke, a opremeljen je računarima za korisnike i zaposlenike Biblioteke.

Više

Posudba

Centralno posudbeno odjeljenje, odjeljenje za djecu sa čitaonicom, odjeljenje knjige na stranim jezicima (strane zbirke).

Više

Baze podataka

U Biblioteci možete pretraživati EBSCOhost® * baze podataka (referensne bibliografske i ful-tekst baze podataka iz raznih naučnih oblasti).

Više

Derviš Sušić

.

fgffhddfh

Sinoć je u Biblioteci „Derviš Sušić“ upriličena projekcija dokumentarnog filma „Vrtovi crvene ruže“, autora Harisa Šehovića. O filmu su, prije projekcije, govorili Isa Balkan, književnik i Sabina Babajić, voditeljica Zavičajne zbirke Biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla.

Ovaj film donosi prikaz historije islamske arhitekture kroz bosanski duh, način življenja i ljubav prema vjeri. „Vrtovi crvene ruže“ je film koji govori o Džindijskoj i Mejdanskoj džamiji koje imaju veliki historijski značaj za Tuzlu i koje postoje preko 300 godina.

Na samom početku prisutnima se u ime kolektiva Biblioteke, obratila Sabina Babajić, voditeljica Zavičajne zbirke koja je istakla da je riječ o filmu koji tematizira zavičajno kulturno naslijeđe, te pripada Zavičajnoj zbirci.

- Riječ je o filmu koji na izrazito poetičan način donosi priču ne samo o historiji Džindijske i Mejdanske džamije u Tuzli, nego i toplu priču o džamijama – duhovnim sredinama koje su oblikovale život mahala i njenih stanovnika. O tome svjedoče nostalgična sjećanja uglednih Tuzlaka učesnika filma, a što samom filmu daje poseban značaj. U nizu veoma značajnih naslova koji se bave kulturnom baštinom, a koje Zavičajna zbirka čuva i dokumentarni film Harisa Šehovića pronaći će svoje mjesto u pogledu dostupnosti, zaštite i očuvanja, kazala je Babajić.

Prema riječima Ise Balkana film “Vrtovi crvene ruže”, Harisa Šehovića, rijetko koga može ostaviti ravnodušnim. Kroz ovaj dokumentarni film upoznajemo se sa nastankom tuzlanskih mahala, nekadašnjim stanovnicima i načinom gradnje dvije najstarije džamije na području grada Tuzle. U filmu možemo vidjeti kazivanje ljudi, koji su odrastali polovinom XX stoljeća, te podijelili svoja iskustva, doživljaje iz nekadašnje Mejdanske i Džindijske mahale.

- Često puta ove džamije nam djeluju neovozemaljski, pružaju nam mir, sigurnost i nije rijedak slučaj da u njima tražimo utočište od ovog dunjaluka. Džamije su izgradili i održali naši pradjedovi, a na nama njihovim praunucima je da ih čuvamo i s ponosom kazujemo o bosanskohercegovačkoj tradiciji, kulturi i vjeri. Haris Šehović je uradio dobar posao, govori Balkan.

Autor filma Haris Šehović, rođen je u Tuzli 1995. godine. Bavi se filmom kao režiser, producent, montažer, pisac i snimatelj. Za sebe kaže da je film njegova opsesija i to je jedini pogled kojim može da se bavi u poslovnom smislu, tj. da kroz instrumente prikaže svoje osjećaje i utiče na druge ljude.

Film „Vrtovi crvene ruže“ je zabilježeni historjiski trenutak, kroz sliku i misli pojedinaca koji su živjeli i pamtili običaje ondašnjeg vremena spojen sa sadašnjošću.

- Kultura i tradicija je jako bitan pojam u našem društvu kao moralni i opći dio samog društva, koji sadrži podatke koji su itekako bitni za svaku nit društva. Moja ideja nosi sa sobom jednu priču, naime sa mojim drugom Habibom Omerovićem, sam prije četiri godine proveo tri mjeseca u tim džamijama, odnosno skoro svaki dan smo bili u Mejdanskoj džamiji i Džindijskoj, tako da sam čuvao te osjećaje dok ih nisam sklopio sa historijskim podacima, kazao je Šehović.
Poziciju direktora fotografije filma zauzeo je Adnan Zahirović, asistent produkcije je Ilijas Jahić, za igru i naraciju zadužen je bio Emrah Mujkanović.

spajalica 300x135

Javne nabavke

 

 

Neke od naših usluga

Zavičajni fond je veoma raznovrstan, osvjetljava historiju zavičaja...
Pored pružanja informacija i posudbe knjiga, Biblioteka se u svom radu...
Odjeljenje za djecu sa čitaonicom, knjige na stranim jezicima...

Brojač posjeta

Danas 3

Jučer 34

Ove sedmice 161

Ovog mjeseca 535

Ukupno 671952

O nama

slika za footer

Od osnivanja, 1946. godine, Narodna biblioteka Tuzla uspješno obavlja zadatke nosioca razvoja bibliotečke djelatnosti na tuzlanskom području, djelujući u funkciji općeg obrazovanja, informiranja i zadovoljavanja kulturnih potreba stanovništva.

Kontakt informacije

Ul. Mihajla i Živka Crnogorčevića 7,
75 000 Tuzla,
Bosna i Hercegovina

Centrala: +387 (35) 272-626

Direktor: +387 (35) 266-343

Tehnički sekretar: +387 (35) 252-644

Fax: +387 (35) 273-190

Radno vrijeme: Pon. - Pet.: 08 - 18;
Prva subota u mjesecu: 09 - 15, ostale neradne;
Nedjelja: Zatvoreno.